Γιάννης Παπαθανασίου

Φωτογραφίες

logo facebook

Newsletter


Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε για τη δράση μου. 

Στις 17/6 ψηφίζουμε για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ

Δείτε τη δήλωση του Γιάννη Παπαθανασίου για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

 

pap-dilwsi

 

Η ψήφος της 17ης Ιουνίου δεν αφορά τις κομματικές μας προτιμήσεις. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάποιοι λένε ότι θέλουν τα δανεικά από τους εταίρους μας, αλλά δεν θέλουν κανέναν όρο και καμία δέσμευση. Λένε ότι η Ευρώπη μπλοφάρει και ότι δεν προβλέπεται διαδικασία εξόδου. Όμως, αν οι εταίροι σταματήσουν να μας δανείζουν, θα αναγκαστούμε να φύγουμε από μόνοι μας. Γιατί δεν θα έχουμε ευρώ να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Άρα θα αναγκαστούμε να εκδώσουμε νέο νόμισμα – να επιστρέψουμε σε μια «νέα δραχμή».

Κι εδώ υπάρχει η μεγαλύτερη πλάνη: είναι πολλοί που λένε «τι διαφορά θα κάνει; Μήπως και τώρα δεν δυσκολευόμαστε; Πως ζούσαμε ως το 2001, που είχαμε τη δραχμή; Τι έχουμε να χάσουμε;». Κάνουν τεράστιο λάθος. Γιατί οι αγορές θα είναι κλειστές, δεν θα μας δανείζει κανείς και το νέο νόμισμα, θα είναι υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ τουλάχιστον κατά 50%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες θα χρεοκοπήσουν, γιατί θα αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Σημαίνει ακόμη ότι περισσότεροι άνθρωποι θα οδηγηθούν στην ανεργία και στην εξαθλίωση.   Ότι η αξία των ακινήτων θα μειωθεί στο μισό.

Και ότι τα περισσότερα προϊόντα, που είναι εισαγόμενα, θα γίνουν αμέσως ακριβότερα κατά το ίδιο ποσοστό. Ένας μισθός των 1000 ευρώ θα παραμείνει στις 340.000 δραχμές, με την παλιά ισοτιμία, αλλά προϊόντα που κοστίζουν σήμερα 1000 ευρώ, θα ανέβουν στις 510.000 δραχμές.

Δηλαδή, τα ίδια εισοδήματα θα έχουν λιγότερη αγοραστική δύναμη.

Το μέλλον της Ελλάδας εκτός ευρώ και απομονωμένης από την ευρωπαϊκή οικογένεια  θα είναι ζοφερό. Θα μου πείτε: μπορεί να γίνει καλύτερο εντός ευρώ; Μπορεί. Σήμερα υπάρχει στην Ευρώπη το κατάλληλο κλίμα για να διορθώσουμε, σε συνεννόηση με τους εταίρους, όσα από τα μέτρα του μνημονίου έχουν αποδειχθεί λάθος. Να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους: να ζητήσουμε πιο ρεαλιστικούς στόχους και χρόνους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Να ζητήσουμε πόρους και παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, για την απασχόληση και τη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών.

Όλα αυτά όμως μπορεί να τα πετύχει μια σταθερή, σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση. Όχι με χαρτοπαικτικές συμπεριφορές, ούτε με όσους κοροϊδεύουν για μια ακόμα φορά τους πολίτες και υπόσχονται πάλι λεφτά που δεν υπάρχουν, λαγούς με πετραχήλια.

Η απόφαση είναι στο χέρι μας. Τώρα που η Ευρώπη αλλάζει πολιτική, τώρα που δεν περιορίζεται μόνο στη λιτότητα αλλά στοχεύει και στην ανάπτυξη, εμείς που θέλουμε να είμαστε; Θα είμαστε εκτός, απομονωμένοι και σε ακόμα χειρότερη οικονομική κατάσταση; Ή θα είμαστε μέσα στο ευρώ και θα αλλάζουμε τη χώρα μας προς το καλύτερο;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλέξουμε το δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής, το δρόμο της προσπάθειας, αλλά και της ελπίδας είναι στις 17 Ιουνίου να βγει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία. Γι αυτό στις 17 Ιουνίου σας καλώ, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίξατε στις προηγούμενες εκλογές, να ψηφίσετε τη Νέα Δημοκρατία.

 

 


 

Αρχείο

Ντοκουμέντο

Αποκάλυψη
Γιάννης Παπαθανασίου © 2013